Monday, January 14, 2008

Khir Toyo gagal tadbir Selangor dengan baik


Dalam satu kajian yang dibuat oleh Merdeka Centre dan disiarkan dalam akhbar NST, ternyata hanya 50% sahaja rakyat Selangor yang bersetuju dengan soalan yang diberi. Hampir 50% lagi tak berpuas hati. Ini bermakna Khir Toyo gagal dalam mentadbir Selangor. Kalau ikut markah hanya dapat gred C sahaja.

Salah satu soalan yang diajukan dalam kajian tersebut berbunyi: Sejauh manakah anda berpuas hati atau tidak berpuas hati dengan cara kerajaan (Selangor) menguruskan ekonomi negeri? Jawapannya:

50% Berpuas hati
43% Tidak berpuas hati
(Dengan 7% tidak tahu)

Ini bermakna hanya separuh sahaja rakyat yang berpuas hati dengan Khir Toyo manakala selebihnya tidak! Dan pecahan pandangan tadi menurut kaum menunjukkan 58% kaum Cina tidak berpuas hati diikuti 44% kaum India dan 32% Melayu.

Satu lagi soalan yang menarik dari kajian itu adalah: Bagaimanakah anda menghadapi kesan kenaikkan kos hidup? Jawapannya:

55% Mampu hadapi
44% Tidak mampu hadapi
(Dengan 1% tidak tahu)

Bagi saya Khir tidak boleh langsung berbangga sekiranya 44% rakyatnya tidak mampu menghadapi kesan kenaikkan kos hidup yang semakin kronik hari ini. Dan pecahan pandangan tadi menurut kamum menunjukkan 51% kaum India tidak mampu hadapi kesan kenaikkan kos hidup ini diikuti 44% Melayu dan 40% Cina.

Dan akhirnya soalan yang paling menarik itu dilihat hasil kajiannya adalah: Bagaimanakah berleluasanya rasuah pada pandangan anda diperingkat kerajaan tempatan? Jawapannya:

54% Tidak serius
26% Serius
(Dengan 19% tidak tahu)

Yang menariknya di sini adalah keputusannya menurut pecahan kaum. 63% masyarakat Cina mengatakan masalah rasuah ini serius, diikuti 51% Melayu dan 44% India. Ini menunjukkan penyakit rasuah terus-menerus membarah dalam kerajaan negeri di Selangor.

Fikir-fikirkan.
Ubah sebelum parah, Ubah demi maruah

Khairy @KJ bertanding di Parlimen Putrajaya??

Nampaknya gelagat anak muda ini cukup gelojoh dan rakus. Dikhabarkan beliau akan menggantikan Tengku Adnan bertanding di Parlimen Putrajaya. Betul ke berita ini ? Kalau ini betul bermakna anak muda ini tiada keberanian sejati sebagai Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Kenapa mencari tempat selamat ? Kalau betul anak jantan , bertandinglah kamu di Kelantan atau mana-mana kawasan yang 50/50 atau bertanding menentang Kak Wan di Permatang Pauh. Tak begitu KJ ? Mana pergi kejantanan mu ?

Pemuda KeADILan kesal polis lembap tangani kes penculikan


Azamin Amin
Tue | Jan 15, 08 | 8:51:59 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 Jan (Hrkh)-Kes-kes penculikan yang semakin meningkat dan membimbangkan masyarakat khususnya di negeri Selangor sedikit sebanyak menyebabkan kredibiliti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dipandang remeh, malah kegagalannya dalam menangani beberapa isu sebelum ini secara pantas dan cekap menyebabkan kejadian penculikan kembali berulang.

Sharlinie Mohd Mashar, 5 tahun yang kini telah hilang hampir seminggu dan sehingga kini tiada sebarang makluman diperolehi oleh kedua ibu bapa termasuk rakyat Malaysia amnya yang sentiasa menantikan perkembangan terkini kes tersebut.

Malah seminggu yang lalu negara dikejutkan dengan kehilangan adik Nur Fatiha Zaidi, 6, yang diculik oleh "lelaki kucing" gelaran yang diberi pihak Polis,dan tahun lepas negara gempar dengan penculikan dan pembunuhan kejam adik Nurin Jazlin Jazimin.

Ketua Angkatan Muda KeADILan Negeri Selangor Halimey Abu Bakar yang mengulas isu ini berkata KeADILan memandang serius perkara sebegini dan amat menyedihkan ketiga tiga kes sebelum ini berlaku didalam negeri Selangor dan di bawah kawalan IPD Polis Petaling Jaya.

"Sebenarnya banyak lagi kes-kes kehilangan anak kecil yang tidak ada penyelesaiannya sehinggakan penculik ini sanggup melakukannya berulang kali," katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau dalam pada itu turut mempersoalkan kenapa pihak Polis Selangor masih tidak dapat menyelesaikan kes sebegini khususnya kes Nurin yang kononnya menggunakan teknologi kepakaran luar negara dan bagaimana kes-kes sebegini dalam jangka masa tidak sampai setahun atau sebulan boleh berlaku lagi terutamanya di kawasan kawalan IPD Petaling Jaya.

Halimey turut mendakwa dalam pertemuan bapa Nurin, Jazimin dengan Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin sewaktu menziarahi keluarga Sharlinie di Taman Medan Selangor beberapa hari lalu, Jazimin melahirkan kekesalan dan ketidakpuasan hati pihak-pihak tertentu yang melemparkan berbagai tuduhan terhadap beliau sekeluarga ini termasuklah pihak Polis dan pemimpin-pemimpin Kerajaan.

"Beliau cukup marah dengan pihak Polis yang sehingga kini masih lagi tidak dapat menyelesaikan penagkapan pembunuh anak beliau dan banyak bermain kata-kata yang manis kepada beliau di dalam media cetak dan elektronik walaupun pada dasarnya tidak ada apa yang diperolehinya," katanya.

Justeru dengan itu AMK Selangor mewakili seluruh rakyat Selangor kata Halimey mendesak agar Ketua Polis Selangor Dato' Khalid Abu Bakar serta Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Arjunaidi Mohamad melepaskan jawatannya serta-merta bagi menebus segala kelemahan didalam tugasan.

"Semalam terpampang di dada akhbar bahawa suspek kes adik Nurin ditangkap dan kita berharap ini bukanlah omong kosong yang hendak menyedapkan hati kedua ibu bapa adik Nurin serta semua rakyat Malaysia kerana sebelum ini telah banyak suspek ditangkap kemudian dilepaskan dalam beberapa hari sahaja," katanya mengakhiri kenyataan medianya itu. - mr