Friday, November 2, 2007

Bersih tegas berdemo walau tanpa permit

Friday, 02 November 2007
KUALA LUMPUR: Gabungan Pilihanraya Bersih (Bersih) akan meneruskan program perhimpunan aman pada 10 November di Dataran Merdeka tanpa mendapatkan permit daripada polis, kata jurucakapnya Anuar Tahir.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menyatakan perhimpunan aman tidak memerlukan permit, dakwanya.

Anuar berkata gabungan parti pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) itu bagaimanapun tetap mengambil kira saranan Ketua Polis Kuala Lumpur supaya memohon permit untuk menjalankan perhimpunan "Gelombang Kuning" itu.

"Kami ikut nasihat Suhakam. Mereka kata kami tidak perlukan permit, kami cuma perlu beritahu polis untuk buat perhimpunan ini," katanya kepada mStar Online ketika ahli jawatankuasa PAS itu ditemui semasa pelancaran program itu di Pasar Seni di sini hari ini.

"Kami telah bertemu (SAC Zulhasnan Najib Baharuddin) pada hari ini dan mereka nasihatkan supaya kami isi beberapa borang (permohonan mengadakan perhimpunan umum). Itu kami akan bincangkan semasa mesyuarat jawatankuasa pada malam ini," katanya lagi.

"Kami berharap pihak polis akan membantu kami menjalankan perhimpunan ini dengan aman," katanya, yang juga bekas setiausaha agung PKR.

Dalam sidang media sebelum itu, seorang lagi ahli jawatankuasa tersebut berkata mereka telah merancang langkah-langkah yang perlu untuk untuk memastikan perhimpunan tersebut berjalan dengan aman.

Faisal Mustafa berkata mereka akan menugaskan sekumpulan petugas untuk mengawal trafik di sekitar Dataran Merdeka, dan sepanjang jalan semasa perarakan ke Istana Negara.

"Wakil-wakil daripada Suhakam, Transparency International, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Majlis Peguam juga akan berada di kawasan itu untuk memastikan hak asasi peserta perhimpunan itu tidak dicabuli," katanya.

Tambahnya, beberapa kumpulan rakyat Malaysia akan turut mengadakan perhimpunan sama di hadapan pejabat pesuruhjaya dan kedutaan Malaysia di beberapa negara pada hari tersebut.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan kumpulan yang akan menyelaraskan perhimpunan di bandar-bandar tersebut: Seoul, Jakarta, London, New York, Bangkok, Manila dan Brazil.

"Ia mungkin dianggotai oleh rakyat antarabangsa, NGO, pelajar atau rakyat Malaysia prihatin terhadap apa yang kita perjuangkan di sini," katanya.

Terdahulu, naib presiden PAS Mohamad Sabu melancarkan Gelombang Kuning, satu kempen pemakaian warna kuning "bagi menyatakan protes dan bosan terhadap demokrasi yang tinggal hanya 'pada nama' seperti diamalkan di negara ini."

Mohamad, yang juga anggota jawatankuasa Bersih, turut menjelaskan gabungan itu tidak disertai parti-parti komponen Barisan Nasional walaupun pernah diundang.

Sebanyak 67 pertubuhan yang menganggotai Bersih termasuklah parti pembangkang dan NGO. Mstar online

Alhamdullillah, Azmin bebas tuduhan berbohong di mahkamah


Azmin bersama isteri, peguam dan rakan-rakan di luar mahkamah semalam

Oleh Abdul Razak Ismail

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini semalam membebaskan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali dari sabitan dan hukuman penjara terhadapatas tuduhan memberi keterangan palsu dalam perbicaraan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hakim Datuk Abdul Kadir Musa berkata, beliau bersetuju dengan keputusan Hakim Mahkamah Sesyen, Hamdan Endah dan membatalkan sabitan dan hukuman 18 tahun penjara terhadap Azmin.
Saya bersetuju sepenuhnya dengan (Hamdan) bahawa pihak pendakwaraya gagal membuktikan prima facie dalam tuduhan terhadap perayu.

“Itu adalah kesimpulan pertimbangan saya, tidak perlu bagi saya untuk mengulas lanjut tetapi membenarkan rayuan tertuduh dan mengenepikan sabitan dan hukuman," katanya ketika membaca penghakiman bertulisnya setebal 30 muka surat.

Kes Azmin itu telah didengar dua kali oleh Mahkamah Sesyen.

Kes tersebut pertamakali didengar oleh Hamdan yang memutuskan bahawa pihak pendakwa gagal membuktikan prima facie terhadap Azmin yang dituduh memberi kenyataan bercanggah sewaktu perbicaraan Anwar dan dalam aduannya kepada Majistret Othman sewaktu prosiding reman.

Hamdan kemudiannya membebaskan Azmin tanpa memanggilnya membela diri pada 1999. Bagaimanapun, pihak pendakwa telah mengemukakan rayuan pada 17 Februari 2000.

Berikutan itu, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Wahab Patail mengarahkan supaya kes itu dirujuk semula kepada Mahkamah Sesyen untuk memanggil Azmin membela diri.

Dalam perbicaraan kali kedua itu, Hakim Akhtar Tahir mendapati Azmin bersalah mengikut Seksyen 193 Kanun Keseksaan, dengan menyatakan bahawa terdapat percanggahan dalam kenyataan Azmin pada 2 Mei 2001.

Beliau menjatuhkan hukuman 18 bulan penjara terhadap Azmin. Naib Presiden PKR itu kemudiannya memfailkan rayuan, yang didengar oleh Abdul Kadir hari ini.

Abdul Kadir berkata beliau tidak bersetuju dengan interpretasi spekulatif Abdul Wahab dan menjelaskan bahawa ada justifikasi bagi percanggahan tersebut.

Sejurus selepas keputusan tersebut diumumkan, Azmin dilihat memeluk isterinya, Shamshida Taharin.

Ketika ditemui, Azmin berkata beliau merasa lega dengan keputusan mahkamah hari ini.

Katanya, walaupun sistem kehakiman perlu direformasikan, tetapi masih ada hakim-hakim yang independen yang tidak membiarkan diri mereka dipengaruhi oleh pihak eksekutif.

Kira-kira 30 penyokong hadir di mahkamah hari ini,termasuk Naib Presiden PKR, R Sivarasa dan Ketua Penerangan PKR, Tian Chua.

Azmin diwakili oleh peguam CV Prabhakaran, Christopher Fernando dan Gurcharan Singh Sohan manakala timbalan pendakwaraya ialah Shamsul Sulaiman. Klpos, malaysiakini