Friday, May 18, 2007

Samseng BN di parlimen


Undi BN lagi

Mesyuarat kedua Bahagian Gombak

Semalam 18hb Mei 2007, berlangsung mesyuarat bahagian kali kedua bahagian Gombak yang dipengengerusikan sendiri oleh Saudara Azmin Ali , selaku Ketua Bahagian Gombak. Mesyuarat turut disertai oleh AJK Wanita dan Angkatan Muda Bahagian .Dua agenda penting yang diperbincangkan semalam ialah post mortem p.raya kecil Ijok dan Kongres Nasional yang bakal berlangsung pada 25hb mei hingga 27hb mei di Seremban.

Banyak yang diperbincangkan dalam menyentuh soal pilihanraya kecil Ijok. Gombak yang diamanahkan menjaga JDM Jaya Setia telah menunjukkan komitmen yang tinggi walaupun undi untuk KeAdilan di Jaya Setia merosot.Tetapi ianya bukanlah menunjukkan kelemahan Gombak tetapi ianya berlaku atas faktor-faktor lain. Lupakan soal remeh temeh yang melibatkan soal dalaman parti tetapi yang lebih penting kita telah berjaya menjalankan amanah dan tanggungjawab kita . Baik Ketua bahagian Sdr Azmin Ali, AJK Bahagian, Wanita dan Angkatan muda , semuanya telah menunjukkan semangat yang tinggi sekali . Ada yang berkampung selama dua minggu di Jaya Setia. Tinggalkan anak, bini dan suami di rumah semata-mata untuk sebuah perjuangan. Syabas Gombak.

Perjuangan kita masih panjang. Tumpukan pula gerak kerja kita di Gombak bagi menghadapi pilihanraya umum yang akan menjelang tidak lama lagi. Gombak telahpun menggorak langkah dengan PAS Gombak dalam mengerakkan jentera pilihanraya. Syabas sekali lagi Gombak.

Gelombang reformasi kedua bermula di Kelantan

Maslan Yusoh
Fri | May 18, 07 | 12:16:01 PM

KETEREH, 18 Mei (Hrkh) – Kalau di Ijok penganalisis politik proUmno melihat pengaruh Dato’ Seri Anwar Ibrahim dikatakan sudah merosot, namun keadaan sebaliknya berlaku di sini malam tadi.

Lautan manusia boleh dilihat di Padang Majlis Daerah Ketereh. Kesesakan lalu lintas hampir dua kilometer. Orang ramai bersesak sesak di atas padang, biar pun agak basah.

Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 20 minit dari Kota Bharu ke Ketereh, namun malam tadi memakan masa hampir sejam.

Begitu juga pada majlis makan malam di sebuah hotel di sini, yang dihadiri ribuan penduduk dan sebahagian besar masyarakat bukan Islam iaitu kaum Cina, India dan Siam.

Berdasarkan kepada situasi tersebut sudah cukup menggambarkan pengaruh Anwar masih menebal di kalangan rakyat di negara ini. Ijok sebenarnya bukan ukuran memandangkan longgokan duit sehingga RM100 juta berjaya menggelabukan mata pengundi Melayu dan India.

“Saya benar-benar terkejut melihat limpahan manusia yang datang. Masa keluar dari padang saya tersempit di celah-celah orang ramai,” kata Abdullah Idris, 44 dari Kota Bharu.

Ramai pihak menganggap gelombang reformasi kedua sudah bermula sekarang dan Kelantan menjadi tapak permulaannya.

Fenomena malam tadi juga menolak andaian sesetengah pihak jumlah kehadiran pada ceramah menjelaskan isu semasa yang disampaikan pemimpin Barisan Alternatif (BA) merosot.

Ini merupakan hikmah yang berlaku ekoran kemerosotan teruk BA pada pilihan raya umum lalu. Malam tadi dilihat menjadi garis permulaan kebangkitan semula rakyat.

Kemampuan Anwar mengungkapkan beberapa perkataan dalam bahasa Cina dan India di sebuah hotel sebelum itu ternyata menarik perhatian masyarakat terbabit yang hadir pada majlis makan malam.

“Malaysia sudah hampir 50 tahun merdeka, namun masalah hubungan kaum tidak nampak boleh diselesaikan. Ini kerana Umno tidak berminat untuk menyelesaikannya.

“Dasar Ekonomi Baru yang diwujudkan pun hanya cantik pada perancangan sahaja dan pincang ketika dilaksanakan. Sekarang hanya beberapa kerat sahaja rakyat yang kaya iaitu mereka yang dekat dengan pemimpin utama negara,” katanya.

Hadir sama di majlis itu, Speaker Dun Kelantan, Dato’ Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, anggota-anggota Exco, Dato’ Anuar Tan Abdullah, Takiyuddin Hassan dan Abdul Fattah Mahmood serta Pengerusi Perhubungan KeADILan Kelantan, Nik Mahmood Nik Hassan.

Ketika Anwar berucap yang sering kali diiringi tepuk tangan orang ramai, tiba-tiba lampu di dewan hotel padam. Gangguan itu berlaku kira-kira lima minit.

Anwar berkata, dalam kes terbaru masalah perpaduan dapat dilihat apabila kerajaan Sabah tidak membenarkan masyarakat Cina mendirikan Pagoda di negeri tersebut.

“Sedangkan di Kelantan patung Buddha yang terbesar di Asia Tenggara terdapat di sini. Ini sudah cukup menggambarkan sikap toleransi tinggi kerajaan PAS berbanding kerajaan BN.

“Begitu juga dengan isu pendidikan tidak pula kelihatan mahu selesai. Anak-anak penduduk miskin tanpa mengira bangsa sepatutnya diberi biasiswa bagi melanjut pengajian ke peringkat lebih tinggi,” ujarnya.

Ketika berceramah di depan puluhan rakyat di Ketereh pula Anwar melihat Pulau Pinang bakal mengikut jejak Kelantan dikuasai BA pada pilihan raya umum akan datang.

Menurutnya perkara itu tidak mustahil dapat dilakukan dengan syarat semua pihak hendaklah bekerja keras.

Pada majlis yang sama beliau berpendapat pemimpin Umno masih melihat beliau sebagai suatu halangan utama sehingga Majlis Tertinggi mengulangi penegasan tidak mahu menerimanya kembali kepada parti itu.

“Yang saya peliknya.. siapa yang hendak masuk parti kamu. Saya tidak pernah mengimpikan perkara itu. Kalau ditawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri pun saya tidak mahu. Apa yang penting dalam perjuangan saya mahu menyelamatkan rakyat dari segala bentuk penindasan yang berlaku sekarang,” ujarnya.

Hadir sama pada program itu, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pemimpin PAS serta KeADIlan. Pada majlis itu juga seramai 433 bekas Umno menyerah borang menyertai PAS.

Dan 123 orang lagi bekas Umno memohon menyertai KeADILan.