Wednesday, May 30, 2007

Sajak "Bocor Lagi"

by Keris Silau - Malaysia Today

Bocor teruk kata Samy
Wiring lama kata Ramli
Bangunan tua kata Nazri
Najib said it's PWD

Semua ada alasan sendiri
But where you all spent the money?
RM90 juta untuk cantikkan lobby
So that it looks luxury

Nice decor and nice settee
But now you kena letak baldi
Bocor teruk when it rains heavily
MP yang busuk pun boleh mandi

The floor is wet and slippery
The luxury lobby now looks untidy
Inilah dia third class mentality
Luar cantik tapi dalam very shoddy

Structure work should get priority
And now whose responsibility
JKR or Parliament Committee
While you all gaduh sama sendiri

Rakyat want an answer immediately
Otherwise kita tak bagi you undi
Sebab you spent money unnecessarily
You know it is taxpayers' money
So please spend the money wisely.

Ketua Mat Rempit Semalaysia. Kelulusan Oxford University. Leh Caye ke?

Tanda-tanda PRU akan menjelang

Rustam Sani

Dalam sastera Melayu tradisional (khususnya dalam genre yang disebut “hikayat”) terdapat satu kebiasaan sastera (literary convention) yang menghuraikan sesuatu peristiwa itu dengan suatu gugusan perbilangan atau petitih.

Untuk menghuraikan suasana waktu hari siang akan menjelang, umpamanya, akan digunakanlah baris-baris perbilangan seperti berikut:

Ayam berkokok dua kali

Orang tua beralih tidur

Yang muda baru pulang …

[Saya tak sempat mencari urutan kata-kata yang sebenarnya. Sesiapa yang sempat menyimaknya, katakanlah, dalam Hikayat Malim Deman, sudilah mengirimkannya kepada saya.]

Para penganalisis politik moden juga tampaknya sering menggunakan kebiasaan yang sama untuk meramalkan bilakah pilihanraya umum (PRU) akan dilangsungkan di negara ini. Namun, bezanya, kejadian hari siang itu merupakan kejadian yang berlaku berulang kali dan dapat diramalkan dengan pasti, sedangkan pilihanraya umum di negara ini lebih sukar diramalkan.

Mengikut tradisi demokrasi parlimen ala Westminster, hak menentukan tarikh pilihanraya umum itu memanglah terletak pada pihak kerajaan yang memerintah (khususnya Perdana Menteri), yang akan menasihati Ratu (Queen) supaya membubarkan Parlimen pada tarikh tertentu.

Dalam sistem demokrasi kita yang bersifat illiberal ini, peraturannya samalah juga – dengan kemungkinan bahawa tarikh itu akan ditentukan dengan tujuan untuk memastikan bahawa suasana politik itu memihak kepada kerajaan dan ketika rakyat sedang berasa senang dengan keadaan tersebut.

Oleh yang demikian, jika keadaan ekonomi, misalnya, tidak memihak kepada pemerintah, maka akan diusahakanlah untuk memanipulasi angka-angka tunjuk ekonomi terlebih dulu – misalnya dengan memanipulasi angka tunjuk saham syarikat-syarikat yang ada hubungan dengan pemerintah dan mudah dimanipulasi di pasaran saham.

Beberapa pertanda telah dikemukakan para penganalisis sejak akhir-akhir ini sebagai pertanda bahawa PRU akan berlangsung tidak lama lagi – dari pertanda yang kelihatannya tidak begitulah menjolok seperti arahan Kabinet kepada Maybank supaya memansuhkan persyaratan yang dikenakannya bagi kuota syarikat-syarikat guaman yang dilantiknya untuk menjalankan kerja-kerja guamannya hinggalah kepada langkah yang lebih menggemparkan seperti kenaikan gaji untuk kaki-tangan awam yang diumumkan baru-baru ini.

Pada suatu ketika dulu, yakni sejak Almarhum Tun Abdul Razak membuka hubungan diplomatik dengan negara China, salah satu pertanda bahawa PRU akan menjelang ialah Perdana Menteri akan melakukan kunjungan rasmi ke negara itu – dan bergambar dalam kadaan bersalaman dengan pemimpin utama negara itu.

Ada orang mengatakan langkah yang demikian itu merupakan langkah penting bagi memastikan bahawa parti pemerintah akan mendapat undi kaum Cina di negara ini pada PRU yang berikutnya – yakni dalam kerangka “strategi” politik Perikatan (dan kemudiannya Barisan Nasional) yang amat tebal unsur perkaumannya itu.

Malah baru-baru ini ada pengulas politik yang menyatakan bahawa hubungan mesra Abdullah Badawi dan Lee Hsieng Loong (PM Singapura) di Langkawi (sambil menikmati buah durian yang diimpot dengan harga mahal dari Pulau Pinang) telah diatur dengan tujuan strategik yang sama.

Selain itu, telah dihuraikan pula beberapa alasan lain mengapa kerajaan dikatakan begitu terdesak untuk mengadakan PRU pada tahun ini juga. Pertamanya terdapat andaian bahawa suasana ekonomi negara sedang menuju kepada keadaan yang lebih buruk pada tahun depan.

Oleh yang demikian, menurut andaian itu lagi, jika PRU diadakan pada tahun depan – ketika rakyat sudah mulai dapat merasakan kesan suasana ekonomi yang semakin merosot itu – maka kemungkinan parti pemerintah mempertahankan kuasa dan kedudukannya sudah pastilah akan terjejas.

Selain itu, satu alasan yang sering diperagakan ialah hakikat bahawa mulai akhir April tahun depan halangan Mahkamah terhadap penyertaan aktif Anwar Ibrahim dalam politik akan berakhir. Berdasarkan andaian itu seterusnya, kerajaan hari ini begitu takut akan wujudnya sebuah barisan pembangkang yang berpadu di bawah pimpinan Anwar Ibrahim sehingga PRU perlu diadakan sebelum tarikh itu.

Amatlah sukar untuk dipastikan sejauh manakah andaian ini dapat diterima. Namun, memandangkan betapa kuatnya kerajaan (melalui ROS) menolak permohonan Anwar Ibrahim baru-baru ini untuk bertanding merebut jawatan Presiden PKR, maka agak sukar juga untuk mengatakan bahawa andaian tentang kegusaran kerajaan akan peranan politik Anwar itu tidak berasas.

Namun, bagi saya, ada satu petunjuk atau indicator yang malah lebih meyakinkan bahawa PRU akan berlangsung dalam masa terdekat – dan petunjuk itu ada kaitannya dengan apa yang saya namakan “kegiatan gila” media arus utama di negara ini.

Hari ini fenomena itu mungkin lebih tepat disebut sebagai “kegilaan Zainuddin Maidin”, bekas wartawan yang amat memusuhi kebebasan akhbar dan membenci hak bersuara, dan kini menjadi Menteri Penerangan.

Dalam “Kata Pengantar” buku saya Menjelang Reformasi (2004) saya ada menulis:

Baik Zainuddin [Maidin] maupun Johan [Jaaffar] tidak pernah menapis tuisan saya di akhbar tersebut [Utusan] – apa yang saya tulis itulah yang disiarkan. Hanya pada waktu-waktu tertentu, seperti waktu menjelang pilihanraya, saya sendiri biasanya secara sedar akan berhenti menulis untuk beberapa minggu, kerana saya tidak sanggup menjadi sebahagian daripada “kegiatan gila” akhbar tersebut dalam memainkan peranan politiknya sebagai alat dan jentera pilihanraya BN. [hal. xviii]

“Kegilaan” itu dalam kerangka Utusan bukanlah sesuatu yang baru, tetapi sudah merupakan sifat semula jadinya dalam menghadapi pilihanraya – dan untuk beberapa tahun “kegilaan” itu memanglah diarahkan sendiri oleh Zainuddin Maidin sebagai Ketua Editor Kumpulan.

Dan kini, kerana orang yang sama sudah berjawatan Menteri Penerangan, maka tebaran pola “kegilaan” itu pastilah menjadi lebih luas pula – meliputi semua media cetak dan elektronik arus utama yang secara langsung, atau tidak langsung, dikuasai dan diperalatkan oleh pemerintah.

Saya dapat mengesan pola “kegilaan” yang sama khususnya sejak kempen pilihanraya kecil DUN Ijok – dengan beberapa stesen radio menyiarkan segmen “blooper” Khalid Ibrahim (yang mungkin telah diedit begitu rupa) maupun adegan rentak tari Anwar Ibrahim dan akhbar-akhbar dengan putaran (spin) beritanya yang begitu kreatif.

Dan kini pola “kegilaan” itu tampaknya diteruskan, meskipun kempen di Ijok itu sebenarnya sudah berakhir – termasuklah siaran pelbagai treler proganda yang amat memualkan dan penyiaran segmen berulang kali yang berjudul “Antara Evolusi dan Revolusi” yang kononnya diarahkan sendiri oleh Zainuddin Maidin.

Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian yang lama tentang pola penyiaran dan kewartawanan yang sejak lama diamalkan sewaktu berhadapan dengan pilihanraya, maka bagi saya pola “kegilaan” media di bawah arahan Zainuddin ini merupakan pertanda yag lebih meyakinkan berbanding sebarang pertanda lainnya sebagai bukti bahawa PRU akan menjelang dalam masa terdekat.

Dan, hari demi hari, “kegilaan” itu akan menjadi lebih parah lagi – sehinggalah PRU itu sendiri berakhir kelak dan media negara ini akan kembali lagi ke tahap penindasannya yang biasa, kira-kira searas dengan Zimbabwe.

2007 - 2008 Masa Terbaik Mengguling UMNO

Posted on Wednesday, May 30 @ 20:33:26 MYT by DollahRimau

Oleh ahmadhadeed

"Keadaan politik , ekonomi , social , islam dan kedaulatan yang berkaitan dengan kepentingan orang Melayu telah berada di tahap terendah dan memalukan dan tahun 2007 - 2008 adalah masa yang terbaik untuk menggulingkan UMNO yang korrup dan menjahanamkan nasib orang Melayu


Selepas merdeka , UMNO telah memerintah dengan angkuh dan tidak menghiraukan masa depan orang melayu. Tahap keangkuhan dan pengkhianatan UMNO memuncak pada tahun 2007- 2008 dibawah pemerintahan Dollah Badawi.

Orang Melayu dianggap lemah bukan saja oleh penjajah dan orang asing sehinnga mereka tidak di hormati dan tidak dihirau sensitivity. Malah UMNO , parti parasit orang Melayu juga turut mengekploit kelemahan orang Melayu sehingga melaksanakan segala jenis dasar yang tidak menguntungkan orang Melayu. UMNO sekarang lebih berminat menjaga kepentingan BN bukan nya orang Melayu dan UMNO lebih berminat menambah harta negara bukan memastikan survival orang melayu di Malaysia.

Orang Melayu perlu bangkit sekarang dan memegang kemudi kehidupan mereka sendiri sebagai satu tuan rumah kepada negara yang tercinta ini. Masa sudah tiada kerana setiap kali dasar negara berubah , maka setiap kali lah satu ikatan berada di tangan mereka. Pemikiran orang Melayu yang terlalu terbelengu dengan adat dan tradisi yang merugikan saperti bersabar agar keadaan tenang dengan sendiri atau kita masih ada ruang untuk hidup telah menyebabkan kita terhimpit akibat dari tekanan berbagai pihak. Orang melayu perlu sedar bahawa tidak ada apa yang dapat menahan kebangkitan orang Melayu selagi ia tidak bercanggah dengan Quran dan hadith. Semua undang undang , parti dan tokoh hanyalah bersifat sementara kerana sebelum ini semuanya itu tiada. Semua itu wujud apabila kita dijajah oleh kuasa kafir portugis , belanda , inggeris dan jepun. Kelam kabut juga bermula apabila ada puak melayu yang mendahului pendatang asing dari orang melayu itu sendiri dalam falsafah politik nya.

Orang melayu dibawah UMNO telah menyebabkan orang Melayu hancur . Propaganda mengatakan orang Melayu progressif di bawah UMNO adalah theory bohong kerana dibawah UMNO status orang melayu hanya lah setakat kais pagi makan pagi dan bumi sedikit demi sedikit menjadi milik orang. Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh di biarkan oleh orang melayu demi untuk survival masyarakat kita

1. Dasar undang undang yang tidak dapat mengawal anak generasi kita murtad . Kerajaaan UMNO tidak ada undang undang yang mencegah murtad maka dengan logikalnya apabila unsur kemurtadan dibiarkan dan undang undang mencegah murtad tidak wujud maka berlakulah murtad berluas luasan. UMNO lah pengkhianat bagi orang melayu dalam hal islam.

2. Pencuri duit rakyat. Malaysia tidak mempunyai penguatkuasa yang kuat dan badan menghukum pencuri duit rakyat yang di hormati. Akibat nya duit rakyat hilang berbillion di curi oleh UMNO BN dan kroni mereka. Rakyat hanya di peralat dari segi slogan untuk membasmi kemiskinan tetapi duit hilang di curi tanpa siapa pun mengambil hal.

3. Menjual maruah negara dalam hal WPI dan dasar antarabangsa yang lain. WPI tidak akan menjadi corridor timur atau selatan . Itu hanya pembohongan UMNO kepada orang Melayu. WPI akan menjadi tempat tinggal orang singapura kerana pasir sudah tidak boleh dijual kepada mereka. Indonesia telah mengharamkan jualan pasir dan singapura sudah kehilangan punca. Dollah Pak Pandir menyelamat singapura dengan menjual selatan johor untuk di jadikan tempat orang singapura berak dan kencing di Johor.

4. Orang melayu menjadi bahan bakar dalam politik UMNO. Demi untuk melanjutkan kemenangan sial UMNO , orang melayu telah di jadikan bahan bakar yang memacu kesialan umno. Dalam menjadi bahan bakar perjuangan umno , mentaliti orang Melayu rosak , aklaq orang melayu rosak dan pegangan islam orang melayu di celarukan. Hiburan sesat di gunakan untuk menjadikan orang muda melayu bahan bakar dan islam tafsiran sendiri digunakan untuk melalikan yang tua. Kehancuran nilai manusia adalah natijah dari sikap UMNO menjadikan orang Melayu sebagai bahan bakar.

5. UMNO telah melayan segala kerenah parti komponent BN dengan menjadikan Malaysia sebagai negara liberal kafir barat. Patung berhala , budaya maksiat, di benarkan. Tanah orang melayu di gadai untuk menampung kerakusan orang asing dan segala kepenting orang melayu tergadai. Banyak kampung orang melayu yang cantik dirampas. Celaka sungguh UMNO.

Saya menyeru kepada semua generasi muda melayu islam supaya bangkit dari tidur mereka dan bangkit sebagai satu gelombang bagi menyapu kejahatan yang menghancurkan masyarakat mereka. Pemuda Melayu mesti bangkit atas dasar Islam dan pengorbanan. Jihad dan shaheed mestilah menjadi tunjang kebangkitan ini kerana ini lah saja bahasa yang di mengerti oleh musuh samaada si kafir atau si munafik.

"