Wednesday, January 23, 2008

Selangor "Panas" buat BN

Di Selangor, isu Ahli Parlimen Ampang Jaya dan Ahli Parlimen Gombak masih belum dapat diselesaikan walaupun media massa arus perdana tidak 'memanaskannya'.

Tetapi isu sebenarnya yang sedang melanda Selangor ialah 'usaha memujuk' pengundi kaum India yang dikatakan tidak begitu berminat dengan MIC.

Tidak hairanlah kalau MT Umno terpaksa membincangkan dan bersetuju mendaftar kanak-kanak keturunan India yang tidak mempunyai surat beranak.

Keputusan MT Umno ini cukup mengejutkan dan memetik kenyataan yang dikeluarkan Ahli MT yang juga Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Dr. Mohamad Khir Toyo, seolah-olah bermacam-macam lagi masalah kaum India akan ditangani oleh Umno.

Khabarnya, banyak lagi tuntutan kaum India akan diselesaikan demi mencari sokongan dari kaum India dan jika pengundi India buat perangai, khabarnya Selangorlah negeri yang paling terkesan.

Satu sumber memberitahu, pemimpin-pemimpin Umno di Selangor lebih sibuk melayan karenah penundi India yang dikatakan menjadi penentu kemenangan BN di negeri itu.

Azmin lancar Bilik Gerakan Pilihanraya Kelana Jaya
Sdr Azmin, Ketua KeAdilan Bahagian Gombak selaku Naib Presiden KeAdilan telah menyempurnakan majlis perasmian bilik gerakan pilihanraya Kelana Jaya pada jumaat lepas. Dikhabarkan kehadiran masyarakat setempat amat menggalakkan. Ramai yang telah mendaftar sebagai ahli dan sukarelawan KeAdilan. Syabas KeAdilan Bahagian Kelana Jaya. KeAdilan Kelana Jaya ramai hero-heronya. Selain Tuan Syed SHahir selaku Ketua Bahagian, Sdr Halimi Ketua AMK Selangor juga disana, Nik Nazmi hulubalang DSAI juga disana, Faisal Mustaffa juga di K.Jaya dan ramai lagi. Teruskan usaha kalian.

Di Taklimat Khas Abdullah Ramai AJK UMNO Belah?

Oleh Ruhanie Ahmad

Pada 22 Januari 2008, saya duduk di kedai kopi riverside, PWTC, Kuala Lumpur, sejak jam 3.00 hingga 5.00 petang. Suasana hingar bangar. Ada kelompok yang membedal Presiden UMNO habis-habisan. Ada pula yang mengutuk menantu Presiden UMNO dengan suara lantang.

Mereka semua warga UMNO. Sebilangan besarnya memakai lencana Taklimat Khas Presiden. Pada ketika itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sedang menyampaikan taklimatnya. Tetapi, ramai pula peserta taklimat itu memilih untuk keluar daripada dewan dan melanggani riverside untuk minum teh tarik dan makan goreng pisang.

Di antara mereka yang enggan mendengar taklimat Abdullah adalah beberapa ketuan UMNO bahagian, AJK UMNO bahagian, AJK Pemuda UMNO Bahagian, Timbalan Menteri, ADUN, beberapa orang setiausaha menteri, dan beberapa orang besar daripada bahagian khas Kementerian Penerangan.

Saya bertanya kepada beberapa orang daripada mereka, mengapa tidak mendengar taklimat Abdullah. Jawab mereka: isi taklimatnya sama sahaja. Asyik-asyik kisah modal insan, harga barang terkawal dan lain-lainnya. Membosankan!

Kesemua mereka yang meninggalkan dewan menjinjing satu beg kertas kecil berlambangkan UMNO. Di dalamnya ada beberapa risalah – mengenai RMK9, fitnah-fitnah pembangkang dan pemilik portal berita internet, serta ucapan-ucapan semasa Perhimpunan Agung UMNO November 2007.

Sewaktu berjalan dari PWTC menuju ke Hotel Sari Pacific, saya terserempak ramai perwakilan yang sudah lanjut usia, lelaki dan wanita. Saya terdengar rungutan mereka.

Antara rungutan yang menarik pendengaran saya adalah: “Panggil orang datang dari jauh, makan pun tak tentu hala, hujung-hujung ucapan Presiden baru ada sikit cerita pilihan raya.”

Seorang ahli parlimen pula terlepas cakap sesama sendiri begini: “Same old story. Wasting my time.” Maksudnya: cerita lama juga. Buang masa aku aje..

Saya tidak akan mentafsirkan kisah di atas mengikut persepsi saya sendiri. Tetapi, satu petanda yang agak jelas ialah, Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 mungkin tidak diadakan dalam tempoh terdekat ini.

Sebab itulah agaknya Abdullah dipetik oleh Bernama sebagai berkata bahawa “masih ada lagi sedikit-sebanyak yang perlu dibaiki. Ikut laporan di tempat-tempat yang tertentu, bagi negeri-negeri yang tertentu, tak payah saya sebut negeri mana...ini perlu kita beri perhatian."

Dalam pada itu, ada pula sumber-sumber memberitahu saya bahawa surat Abdullah untuk memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen dikatakan sudah tiba ke Istana Negara!

Pak Lah tak yakin BN ulangi pencapaian 2004


Lihat kenyataan Pak lah dalam sidang media selepas majlis penerangan bersama Presiden UMNO di PwTC, jelas ada rasa tak yakin beliau. Manakan tidak pelbagai masalah yang melanda BN khususnya UMNO sekarang yang jelas memperlihatkan ketidakpuasan rakyat keatas pencapaian Pak Lah sepanjang beliau jadi PM.

“Saya rasa tidak (tapi) jika memperolehnya saya amat gembira… saya praktikal (realiti kini, banyak undi berpindah ke pembangkang). Terdapat perubahan dalam kepimpinan parti dan terdapat banyak harapan supaya berlaku banyak perubahan tetapi saya tidak boleh (masih gagal) mengubah segala-galanya.
"

Fikir-fikirkan
Ubah sebelum parah, Ubah demi maruah