Friday, February 1, 2008

Doakan kesejahteraan buat Dato' Sheikh Azmi


Warga KeAdilan Gombak mendoakan kesejahteraan dan segera sembuh kepada mantan Naib Presiden Parti KeAdilan Nasional, Dato' Sheikh Azmi yan kini sedang mendapat rawatan di KBMC selepas menjalani pembedahan. Beliau amat berjasa kepada gerakan reformasi dan Parti KeAdilan Nasional dulu. Semoga beliau dan keluarga sentiasa di lindungi Allah S.W.T. Amin.

Berita Gempar Dari Gombak


Dikhabarkan bahawa UMNO/BN Gombak kepanasan apabila mendapat tau bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim akan bertanding di Parlimen Gombak. Itu baru mendengar khabar-khabar angin, belum lagi realiti. Dikhabarkan juga UMNO/BN sanggup keluar berapa saja wang dan peruntukan untuk Parlimen Gombak, kalau betul DSAI bertanding disini. Hai bertuahlah rakyat Gombak kalau betul Anwar bertanding disini. Umpama dapat durian runtuh. Minta apa saja pasti dapat. Tapi rakyat Gombak bukan bebal. Mereka tau yang mana intan yang mana kaca. Kalau betullah Anwar bertanding di Gombak, siapa pula calon yang akan dikemukan UMNO/BN? Ahmad Bujang ke, Dr Mashitah ke ( dengar2), atau Said Anuar atau Khairy Jamaludin? hehehe...berani ke?

Tapi apa-apa pun , itu cuma khabar yang belum disahkan.

Antara Mahathir dan Pak Lah, Siapa Bohong?
Oleh: Abdul Halim Mohd Rashid

Apabila dua orang membuat dakwaan saling bertentangan, salah seorang mesti berbohong. Utusan Malaysia melaporkan:

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, tidak wujud perjanjian dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri hanya sepenggal.

Kalau Dr Mahathir bercakap benar, Perdana Menteri berbohong. Kalau Perdana Menteri bercakap benar, Dr Mahathir berbohong. Tidak mungkin kedua-duanya bercakap benar.

Kalau Dr Mahathir berbohong, kita mempunyai seorang bekas Perdana Menteri yang pembohong. Kepimpinannya sudah menjadi sejarah, walaupun sejarah rajin sangat menceleretkan tahi dan najis ke atas kehidupan kita.

Tetapi kalau Dr Mahathir bercakap benar, ia bermakna kita mempunyai seorang Perdana Menteri yang pembohong. Mempunyai Perdana Menteri yang pembohong amat membahayakan negara. Lebih buruk lagi, tahi dan najis yang akan ditinggalkan oleh Perdana Menteri pembohong akan mengancam keselamatan anak-cucu kita.

Cerita satu penggal mempunyai sejarahnya sendiri. Jika Dr Mahathir tidak bohong, ia dengan sendirinya menjelaskan mengapa Abdullah begitu liat hendak melantik Najib sebagai timbalannya.

Abdullah menjadi yang Perdana Menteri pada 31 Oktober 1993 mengambil masa hampir tiga bulan sebelum melantik Najib pada 7 Januari 2004. Itupun, setelah Dr Mahathir dikatakan campur tangan.

Ia juga dengan sendirinya menjelaskan mengapa Abdullah sebelum ini beria-ia menyatakan beliau bukan Perdana Menteri satu penggal.

Kecuali Allah, hampir tidak ada siapa yang boleh menghalau Abdullah dari kerusi penuh kuasa dan puaka itu. Berpuaka jika kuasa disalahgunakan.

Hendak harapkan Umno dan Barisan Nasional (BN)? Bukankah Dr Mahathir telah menyatakan, BN tidak mungkin dapat membersihkan dirinya sendiri.

Umno tak payah cakaplah. Dr Mahathir berkata, tiada harapan untuk Umno membersihkan parti itu dari dalam kerana sebarang pandangan yang bertentangan dari ahli parti, akan dikekang.

Hendak kalahkan Perdana Menteri di dalam pilihan raya? Bukan mudah. Kalaupun beliau dikalahkan, beliau masih boleh menjadi ahli Dewan Negara untuk terus menjadi Perdana Menteri.

Bohong satu hal. Lebih penting untuk ditanyakan, adakah Perdana Menteri tunggul mati (deadwood atau tidak berguna)?

Ketika ditanya adakah Abdullah boleh dianggap tunggul mati, Dr Mahathir enggan menafikannya. Beliau hanya berkata: "Saya tidak tahu apa pandangan saya, tetapi saya tahu saya mempunyai perbezaan pendapat dengannya".

Hakikat bahawa Dr Mahathir enggan menafikan bahawa Abdullah adalah tunggul mati boleh mengundang tafsiran bahawa bekas Perdana Menteri itu menganggap Abdullah adalah sedemikian.

Jika tidak, tentulah Dr Mahathir memberikan jawapan yang menafikan bahawa Abdullah adalah tunggul mati. Adakah Abdulah memang tunggul mati?

Memburukkan lagi nasib negara ini ialah apabila Dr Mahathir berkata, pilihanraya umum akan datang "boleh jadi" yang paling kotor.

Bekas Perdana Menteri menyuarakan kebimbangnnya terhadap penggunaan "cara-cara haram" untuk mempengaruhi pengundi dan memenangi pilihanraya.

Apabila diminta membuktikan dakwaannya mungkin berlaku pembelian undi, Dr Mahathir menjawab, kebimbangannya itu berdasarkan pengalamannya dalam pemilihan Umno bahagian Kubang Pasu pada 2006 serta sewaktu pilihanraya kecil tahun lalu.

"Dalam kes saya (pemilihan Umno Kubang Pasu), saya telah membuktikan bahawa mereka (perwakilan) dirasuah. Saya menjangka amalam ini akan berterusan sewaktu pilihanraya umum," katanya.

Pada 2006, Dr Mahathir mendakwa berlaku rasuah dalam pemilihan Umno bahagian Kubang Pasu untuk menghalang beliau daripada dipilih sebagai perwakilan ke perhimpunan agung Umno. Bagaimanapun, Jawatankuasa Disiplin Umno telah membersihkan bahagian tersebut dari sebarang salahlaku.

Jika cara-cara paling kotor dan haram memenangkan lagi parti yang diketuai oleh Perdana Menteri yang mungkin berbohong dan tidak dinafikan pula beliau adalah tunggul mati oleh Dr Mahathir, apa nak jadi negara ini?

Tak habis lagi. Nak tanya sikit, siapa pandai ajar pengundi-pengundi kita berfikir dengan waras?

TERKINI DARI GOMBAK

DUN Batu Caves akan mengadakan kursus PACA untuk memberi pengetahuan dan kesedaran kepada ahli-ahli. Kursus trsebut akan di adakan :-

Pada : 5hb Feb 2008
Jam : 8pm - 11.30pm
Tempat : Bilik Gerakan KeAdilan DUN Batu Caves ( atas Foto Zooom, Selayang Baru)

Semua ahli yang berminat untuk menjadi PACA dan Counting agent, sila hadir.

Bila Barisan Nasional Menjadi Gangster


Oleh : Ketua Perusuh

Pernahkan anda digertak, diugut ataupun diberikan amaran oleh pembuli masa anda bersekolah dahulu. Jika anda pernah bersekolah di sekolah berasrama, tentunya anda pernah mengalaminya. Persoalannya kenapa disekolah berasrama mahupun sekolah harian, kita dengan mudah boleh bertemu dengan pembuli ataupun gangster.

Ada satu peribahasa Melayu yang berbunyi “Kecil-kecil tidak mahu mati, sudah besar menyusahkan orang lain pula”. Pernahkan anda mendengarnya dan tahukah anda maksud disebaliknya. Jika anda tahu, peribahasa ini memanglah sesuai jika dikenakan (dilabelkan) kepada mana-mana pembuli atau gangster.

Kalau dalam cerita kartun (Doraemon), watak pembuli ataupun gangster biasanya dilakonkan oleh Giant dan balachi kepada pembuli ini dilakonkan oleh Sunio. Dalam filem Tamil pula biasanya watak pembuli kita boleh lihat dipaparkan dari kumpulan orang-orang kaya dan berharta. Malah banyak juga cerita Tamil yang memaparkan ahli politik mereka yang korup dan pembuli. Pembuli dalam cerita Tamil biasanya akan menggunakan polis (yang dibeli dengan wang ringgit) serta peguam atau hakim.

Itu semua dalam cerita wayang atau drama yang boleh kita semua tonton dikaca televisyen atau layar perak. Tapi jangan terkejut jika watak-watak yang sama juga anda boleh saksikan di Malaysia dewasa ini. Kalau dalam cerita Tamil, watak pembuli atau gangster dibawa oleh ahli politik atau hartawan, serta dibantu oleh polis, peguam dan hakim, begitu juga yang boleh kita dapati dengan memerhatikan beberapa insiden yang berlaku di Malaysia.

Tidak cukup dengan ugutan supaya tidak memilih (mengundi pembangkang) didalam pilihanraya umum ke-12 yang akan datang, Barisan Nasional berani pula memperalatkan pihak polis untuk mematahkan mana-mana perhimpunan rakyat (yang dibenarkan oleh undang-undang) dengan alasan yang dangkal. Malah untuk memastikan bahawa rakyat berjaya ditakutkan, Barisan Nasional berani pula mempergunakan para hakim dan majistret untuk mengeluarkan arahan melarang perhimpunan awam dengan alasan yang dangkal. Malah terdapat beberapa peguam di Malaysia yang dikenalpasti memang melacurkan diri mereka khusus kepada Barisan Nasional.

Nampak gayanya di Malaysia kini budaya gangsterisme sedang meningkat naik sejajar dengan suasana. Malah Kementerian Pelajaran Tinggi juga menggunakan khidmat pelajar pembuli (gangster) yang memang ramai di dalam IPTA untuk mengugut dan membuli pelajar-pelajar lain yang tidak bersedia menyokong (melacurkan diri mereka) kepada Barisan Nasional.

Ada peribahasa yang berbunyi “Bapa Borek Anak Rintik” maka begitulah yang berlaku kepada Barisan Nasional. Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Najib Razak bilamana Abdullah Ahmad Badawi dengan terang-terangan mengugut dan memberi amaran bahawa rakyat akan menjadi mangsa sekiranya memilih untuk tidak menyokong Barisan Nasional. Setelah Abdullah Ahmad Badawi memulakan bicara, maka ramai balachi termasuk Khairy Jamaluddin (pembuli besar) yang kini telah mula menunjukkan taring mereka untuk mengugut, mengertak dan membuli rakyat.

Oleh yang demikian kepada semua rakyat Malaysia ingin saya menegaskan disini bahawa janganlah anda menjadi pengecut dan sanggup diperalatkan oleh Barisan Nasional. Cukuplah sekadar pihak polis, majistret, hakim dan beberapa peguam diperalatkan oleh Barisan Nasional.

JANGAN JADI MANGSA BULI DAN JANGAN JADI PENGECUT.