Sunday, November 25, 2007

11 Orang Yang Merosak Imej dan Menyusahkan Abdullah Selaku PM


MSO

MUNGKIN disebabkan terlalu sibuk maka Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi tidak dapat hendak membuat penilaian dan pemerhatian sendiri secara jujur dan tepat mengenai orang-orang yang boleh merosakkan kerjaya politiknya dan memburukan imej pentadbirannya selaku Perana Menteri.

Sedangkan beliau tidak dapat menolak hakikat bahawa di sekelilingnya kini terdapat berbagai manusia yang boleh dan telah mecemarkan imejnya dan menyusahkan beliau sebagai perdana menteri. Gara-gara orang atau tokoh berkenaan yang comoti dan pelbagai masalah maka cemarnya terkena juga ke atasnya.

Hari ini seharian kerana kebetulan tidak ada urusan yang mendesak dan hal lain lebih penting saya cuba membuat kajian ringkas mengenai tokoh-tokoh yang menjadi liabiliti kepada Abdullah. Menghimpun komen dan kritikan orang ramai dari berbagai sumber, hasilnya terdapat sekurang-kurangnya 11 orang atau individu utama yang telah menjadi sokong membawa rebah ataupun menjadi setitik nila yang merosakan susu sebelanga dalam pentadbiran Abdullah selaku PM.

Di bawah ini disenaraikan menurut markah (ranking) paling tinggi mereka yang boleh merosak dan membawa imej buruk kepada Abdullah sebagai perdana menteri.

No: 1. Khairy Jamaluddin - Menantu lelaki sulong Abdullah. Tentang Khairy orang melihat beliau telah menggunakan kedudukan dan pengaruh Abdullah untuk kepentingan dirinya mendapat peluang perniagaan dan kontrek Kerajaan.

Imej bersih Abdullah ini juga tercalar kerana imej Khairy yang ego dan sombong terutamanya ketika mengeluarkan ulasan dan serangan balas politik.

No: 2. Zainuddin Maidin - Menteri Penerangan. Serangan beliau kepada pembangkang menerusi media massa pro kerajaan, pemanipulasi berita untuk kepentingan dirinya serta membela Abdullah dalam kes-kes tertentu yang dilakukan dengan penuh kesombongan dan bersikap dialah yang bijak menyebabkan orang ramai meluat dengan gelagat itu dan kesannya terheret kepada Abdullah.

No: 3. Abdul Rashid Abdul Rahman - Pengerusi SPR. Kenyataan, sikap dolak dalih serta mulut celuparnya yang mencabar pihak-pihak yang mendakwa beliau (SPR) menipu agar kemukakan bukti menyebabkan orang marah kepada Rashid. Cara beliau mempertahankan dirinya dan SPR seolah beliau turut sama bersubahat membentengi kerajaan BN. Apa lagi Abdullah tidak pernah memberi jaminan untuk memperbetulkan perjalanan pilihan raya yang diurus tadbirkan oleh Rashid.

No: 4. Musa Hassan - Ketua Polis Negara. Pergeseran beliau dengan Ketua Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman, Ramli Yusuf sehingga membawa kepada pendakwaan Ramli menjadikan orang meragui akan tugas dan tindakan Musa selaku orang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan negara. Tuduhan mengatakan beliau menerima rasuah juga menjadikan orang meragui akan integritinya selaku ketua poilis negara.

Abdullah menerima kesan itu apabila menyambung kontrek Musa selama setahun lagi.

No: 5. Ahmad Firuz Abdul Halim - Ketua Hakim Negara, pendedahan klik vido percakapan VK Linggam yang didakwa kononnya dengan beliau telah menimbulkan rasa kurang percaya orang ramai kepada tugas beliau sebagai Ketua Hakim Negara.

No: 6. S Samy Vellu - Menteri Kerja Raya, kenyataan-kenyataannya berhubung masalah dalam JKR yang sering ditunding kepada pihak lain dan enggan bertanggungjawab, menjadikan orang ramai merasakan dia seorang menteri yang lucu (babok). Kenaikan konsesi tol setiap tahun dilihat kegagalan beliau selaku menteri yang tidak berusaha membantu rakyat. Abdullah menerima tempias ini kerana tidak menukar kedudukan Samy Vellu sebagai menteri JKR.

No: 7. Jeanne Abdullah - Isteri Abdullah. Kemesraan melampau dan berlebihan yang ditunjuki oleh Jeanne yang selalu mengekori Abdullah ke majlis-mahlis Kerajaan dan beberapa kali kerap ke luar negeri dan penampilannya sering berpakaian sedondong dengan Abdullah, menyebabkan orang merasakan Jeanne mengada-ngada dan lebih teruk berbanding dengan Allahyarhmah Endon. Jeanne juga mula diperkatakan telah cuba menggunakan kedudukannya untuk kepentingan keluarganya.

No: 8. Kalimullah Hassan - Bekas Ketua Pengarang NST, hubungannya dengan Khairy dan membentuk rangkaian perniagaan dengan menantu PM itu dilihat sebagai orang yang mengatur dan menguruskan Khairy dalam politik dan menjadi dalang kepada agenda politik peribadi Abdullah. Tindakan itu secara langsung menjadikan orang menuduh Kalimullah Hassan sebagai agen yang ingin menjualkan Malaysia kepada Singapura.

No: 9. Ahmad Zahid Hamidi - Timbalan Menteri Penerangan, dakwaan beliau terlibat dalam memukul dan membelasah duda dari Kelantan Amir Bazli sehinggakan penyek dahi, pecah tengkorak dan kabur mata mencemarkan imej Abdullah dan orang beranggapan Kabinet Abdullah memiliki seorang kaki pukul nombor wahid yang berselindung di sebalik wataknya sebagai ahli politik yang berakhlak dan beragama.

No: 10 Mohamad Khir Toyo - MB Selangor, layanannya kepada setinggan, melarang masjid dari mengadakan tazkirah di bulan Ramadhan menyebabkan beliau dilihat sebagai anti agama. Hadiah penyapu kepada PBT yang gagal mencapai prestasi menunjukkan beliau tidak tahu menghormati orang lain dan seorang menteri besar di era Abdullah yang tidak memiliki sahsiah keMelayuan tulen.

No: 11 Mohamad Nazri Aziz - Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang kononnya lulusan undang-undang dan arif mengenai Perlembagaan negara tetapi kadang kala menunjukkan sikap jahilnya mengenai hal itu. Lagak dan sifatnya yang pongah ataupun berkuasa menyebabkan orang ramai meluat dan sering geram dengan kenyataan yang dikeluarkannya. Kesan sikap menteri yang berwajah kassanova itu ialah kepada Perdana Menteri yang lemah lembut.

Itulah 11 indivdu atau tokoh yang pada masa ini memberi damage kepada Abdullah sebagai Perdana Menteri. Orang atau individu ini sangat dibenci oleh pembangkang pada waktu ini, kebencian itu pula melarat kepada Abdullah. [wm.kl. 7:30 pm 24/11/07]