Monday, January 28, 2008

Pak Lah tipu


Semalam , dalam pertemuan di Kakitangan awam di Putrajaya, Paklah dengan bangganya menyatakan bahawa Malaysia menduduki tangga ke 6 terbaik dunia dari sudut kecekapan menurut World Competitiveness Year Book yang dikeluarkan oleh IMD berpusat di Switzerland. Hebat sungguh Malaysia ni. Tapi hebat lagi Pak Lah menipu.

Kita dapat tau bahawa kedudukan tersebut adalah pada tahun 2000 , bukannya sekarang. Dah 8 tahun benda tu berlalu. Apa yang dibanggakan sangat. Tahun 2000 tu, era pemerintahan Che Det kita. Kalau ikut semasa, entah ke berapa kedudukan Malaysia. Mungkin jauh tercorot, entah-entah di bawah Bangladesh atau Mali.

Hai, Pak Lah Pak Lah. Nak menipupun jangan la depan kakitangan awam. Depa bukan bodoh macam kau.

Sah pilihanraya makin-makin hampir


Memang sah. Pilihanraya akan berlangsung tak berapa lama saja lagi. Kalau lihat berita dalam media arus perdana , tak habis-habis "ghebang" (bahasa perak) pasal kehebatan BN dan betapa hampehnya pembangkang. Itu biasa ler. Memang keje dia. Mana ada musuh cakap benda yang baik pasal lawan dia. Cuma kita la yang patut bekerja kuat dan jangan dilayan berita-berita macam tu.

Bercakap pasal propaganda BN, aku cukup bangga dengan sikap anak aku yang baru darjah 6. Bila dengar Najib cakap PKR tu Parti kurang Relevan. secara spontan tanpa diajar dia kata "BN, Barang Naik". Bayangkan, budak darjah 6 pun tau sengsaranya mak bapak dia dibawah pemerintahan BN, barang-barang semuanya naik. Mari kita ubah kerajaan yang ada.

Satu berita yang aku dapat dari teman aku yang merupakan seorang pegawai kanan Kerajaan di sebuah jabatan, memang ada desakan dari dalam UMNO sendiri yang maukan Pak Lah di singkirkan sebagai PM. Benda ni memang berlaku sekarang. Kumpulan ini sedang usaha nak naikkan kembali Ku Li. Sebab tu dalam sehari dua ni, Ku Li banyak buat kenyataan menyerang PAS setelah sekian lama mendiamkan diri.

Tu sebab Pak Lah beriya-riya nakkan pilihanraya awal. Kononnya nak menunjukkan kepada kumpulan yang menentangnya dari dalam bahawa beliau masih ada sokongan ahli UMNO dan rakyat. Ada ke sokongan? kita lihat perkembangan seterusnya.

Ubah sebelum parah, Ubah demi maruah.

Wajah-wajah wira dan wirawati bangsa

Mereka bebas dengan ikat jamin RM1000 semalam.


Polis makin hilang maruah

CheguBard

Pada 26 Januari 2008 yang lepas kira – kira jam 3.30 petang saya bersama Mohd Azif Mohd Aris, Ketua Angkatan Muda Sepang telah sampai ke Jalan Ampang. Kehadiran polis bersama kenderaan Polis yang dalam jumlah yang luar biasa telah menyebabkan Jalan Ampang dan kawasan sekitarnya sesak.

Kenderaan yang dipandu Azif telah diletakkan berhampiran Restoran Nasi Kandar Pelita, Jalan Ampang. Ketika baru berjalan sekitar 150 meter dari kenderaan saya terdengar jeritan “tangkap budak tu….tangkap budak tu…dia suspek juga..tangkap cepat”

Sebaik sahaja saya cuba menoleh mencari punca suara itu, dua orang anggota polis merentan kedua tangan saya yang kemudian di ekori oleh beberapa orang anggota yang lain. Beberapa anggota polis menendang dan menumbuk kepala saya.

Saya di bawa ke trak polis, saya bertanya kenapa saya ditahan, tiada yang menjawab sebaliknya saya terus di tolak ke naik. Saya yang tidak puas hati terus menjerit “Hidup rakyat!!..Hidup Rakyat..!!”

Beberapa orang anggota polis telah naik ke trak dan cuba menolak saya ke dalam kandang yang berpagar dalam trak. Seorang anggota Polis yang bervest kuning telah menerjah ke dalam trak sambil menendang dan memukul saya. Dia juga mencarut dan memaki hamun seperti hilang akal. Dia menjerit “Fuck you !!...Pukimak engkau !!..Babi Komunis !!”. Perkataan itu disebut berulang ulang kali. Ramai yang berada di tempat kejadian menyaksikan kejadian tersebut.

Kejadian tersebut juga terakam dan di siarkan di http://www.youtube.com/watch?v=lkuysxjsP7Q&eurl=http://chegubard.blogspot.com/ dengan jelas kejadian yang dimaksudkan dan anggota polis terbabit boleh dilihat pada minit ke “1.54’ tanyangan video tersebut.

Dalam trak yang sama juga terdapat ramai tahanan lain antaranya ialah Dr. Nasir Hashim (Presiden PSM) dan Syed Jaymal (wartawan Malaysiakini). Kami dibawa ke IPK KL. Sampai di perkarangan IPK KL, seorang pegawai polis berpangkat L/Kopral dengan tiba tiba memohon maaf dan merayu agar kami tidak ganas.

Dia berkata “ Encik – encik saya betul betul mohon maaf saya tak salah bukan saya yang tangkap…saya juga cari makan…harap encik – encik semua jangan kasar dan ganas…turun dan jalan perlahan ikut anggota polis…..”

Serentak dengan itu kami ketawa….Dr. Nasir terus menyindir sambil berkata berkata “Takpa lah saudara ..kami tahu polis hanya makan gaji …ikut arahan ….bukan ikut undang undang…kami ni bukan pengganas..kami takkan lari, kami bukan penakut..kalau kami penakut kami tak turun bela rakyat lawan BN yang zalim…kalau kami nak mengganas kami tak pilih jalan aman ini…”

Kami ditempatkan di cafeteria, IPK KL. Semua yang belum dirampas kad pengenalan diminta menyerahkan kad pengenalan.

Seorang anggota polis mendekati saya meminta diserahkan kad pengenalan. Saya menegaskan tidak akan menyerahkan kad pengenalan atau memberikan sebarang kerjasama sehingga ada pegawai polis menjelaskan kenapa saya ditahan.

Beberapa minit datang seorang pegawai polis berpangkat c/inspector dia mengatakan saya boleh tidak menyerahkan kad pengenalan tetapi harap bagi kerjasama dengan memberikan nama. Saya sekali lagi menegaskan bahawa saya tidak akan berkerjasama selagi saya tidak diberitahu kenapa saya ditahan dan diperkenalkan pegawai yang menahan saya. Pegawai Polis yang bertanyakan nama saya itu mengatakan beliau tidak terlibat dalam operasi hanya menjadi pegawai perakam. Saya menegaskan kalau tak tahu dan tak ada kena mengena jangan sibuk…saya tak nak cakap dengan orang yang tidak tahu…

Selepas beberapa minit datang sekumpulan anggota polis mengugut untuk membuat pemeriksaan dan merampas kad pengenalan. Saya menegaskan kepada mereka bahawa mereka tidak ada hak membuat pemeriksaan ke atas saya. Saya hanya menyerahkan barang – barang jika saya di lokap. Saya memberitahu jika mereka nak juga membuat pemeriksaan perlu mengeluarkan borang selongkar dan perlu ada pegawai kanan yang menandatangani borang tersebut. Mereka kelihatan keliru dengan penegasan saya dan mengatakan “ok kami akan Tanya bos kami dahulu”

Ketika yang sama S Arutchelvan dibawa terus ke lokap polis.

Lebih kurang jam 5.20 petang saya bangun dan berjumpa dengan salah seorang pegawai polis menyatakan saya ingin membuat laporan polis. Mereka meminta saya tunggu kerana semua pegawai sibuk. Jam 5.40 petang saya sekali lagi bertemu dengan pegawai polis menyatakan saya hendak membuat laporan polis. Pegawai tersebut menyatakan “nak buat report pasal apa…? Nanti lepas semua selesai baru buat report…boleh buat dekat mana mana balai..?”

Tindakan polis jelas tidak memahami dan menghormati undang-undang. Tahanan berhak membuat laporan inikan pula saya yang tidak pasti lagi statusnya. Saya terus dengan suara yang tinggi meminta hak saya untuk membuat laporan polis.

Jam 5.45 petang saya dibenarkan menulis sendiri laporan polis. Saya telah membuat aduan terhadap OCPD Dang Wangi, pegawai yang membuat tangkapan dan pegawai polis yang memukul dan mengeluarkan kata kata kesat. Dalam laporan tersebut saya juga menjelaskan mengenai tangkapan saya yang tidak mengikut prosedur dan mencabuli hak saya. Saya menjelaskan juga saya tidak akan memberikan sebarang kerjasama.

6.30 petang saya dipanggil bertemu dengan Pegawai (3paku) bernama Izani. Beliau memperkenalkan diri sebagai Pegawai Penyiasat terhadap laporan Polis saya dan akan merakamkan percakapan saya.

Sehingga jam 9.00 malam saya dihalang meninggalkan bangunan IPK KL tanpa diberikan sebarang alas an saya sudah hilang sabar !!

Saya berjumpa dengan pegawai penyiasat laporan polis saya, Izani. Saya meminta penjelasan kenapa saya ditahan. Beliau meminta saya bersabar sekejap untuk dia rujuk ke bosnya. Beliau minta saya tandatangan dokumen ….tanpa melihat apa dokumen tersebut saya menegaskan dengan suara tinggi saya tidak akan beri sebarang kerjasama !!

Jam 10.00 malam saya dipanggil Izani dia mengatakan saya akan dihantar ke Hospital untuk pemeriksaan doktor. Saya berkeras tidak mahu kerana saya tidak cedera. Saya dibawa berjumpa ‘bos’ kepada Izani yang memakai tanda nama Chan. Dia mengatakan akan ‘kononnya’ bertindak terhadap report saya. Saya mengatakan saya tak peduli semua itu tetapi apa yang saya hendak tahu sekarang kenapa saya ditangkap…?? Saya katakana saya sudah hilang sabar jika tidak ada alas an munasabah dan masih gagal perkenalkan siapa yang menangkap saya saya akan balik sekarang.

Chan dengan selamba mengatakan “ok anda dilepaskan tanpa syarat”….. Saya benar benar terperanjat…… apa sudah jadi dengan Malaysia…….???