Wednesday, June 20, 2007

Betul ke maklumat ini?


Benar kah maklumat yang menyatakan bahawa TOKOH tolak Dasar Ekonomi Baru (DEB) Dr Lim Teck Ghee dipercayai akan menyertai parti Keadilan dalam tempoh terdekat. Menurut sumber-sumber klpos.com, bekas Pengarah Pusat Kajian Dasar Awam ASLI itu sudah lama berminat dengan Keadilan.

Dr Lim Teck Ghee terkenal selepas hasil kajiannya menunjukkan orang Melayu sudah mempunyai hampir 45 peratus ekuiti di negara ini sekaligus 15 peratus lebih tinggi dari sasaran DEB iaitu 30 peratus.

Dalam kata lain, bekas pensyarah USM dan UM ini mahu kerajaan menghapuskan DEB dengan alasan ia sudah mencapai matlamatnya. Bagaimanapun, sumber rasmi kerajaan pula menganggarkan pemilikan ekuiti Bumiputera di negara ini hanya 18.5 peratus.

Dr Lim mendapat angka 45 peratus kerana beliau memasukkan badan-badan yang ada hubungan dengan kerajaan, seperti TNB, Telekom dan lain-lain sebagai milik Melayu. Beliau kemudiannya meletak jawatan sebagai Pengarah Pusat Kajian Dasar Awam Asli, NGO yang dipimpin Mirzan Mahathir selepas gagal menjawab mengapa dia memasukkan GLC sebagai ekuiti Bumiputera.

Khabarnya nama Dr Lim ada dalam senarai kepimpinan penting Keadilan.

Jika benar tahniah, dan nantikan analisis klpos.com tentang sokongan Cina untuk Keadilan hari Selasa ini.

No comments: